De overgang kan veel ongemakken met zich meebrengen. Slapeloosheid is daar een van. Maar liefst 40 tot 50% van de vrouwen in de overgang ligt ’s nachts wakker of komt moeilijk in slaap. Deze gebroken nachten hebben invloed op je humeur, maar ook krijg je te maken met concentratieverlies en vermoeidheid. In deze blog geven we een aantal tip voor een betere nachtrust.
Alsof het nog niet genoeg is dat je wakker ligt of moeilijk in slaap komt, kun je ook te maken krijgen met nachtzweten en intense dromen. Ach, het zullen de hormonen wel zijn is wat vaak wordt gedacht als reden voor de slechte nachtrust. Dat is deels waar. De hormonale veranderingen spelen zeker een rol, maar daarnaast hebben deze hormoonschommelingen geestelijk en lichamelijk invloed op je. Je kunt meer stress ervaren, maar de overgang brengt ook andere symptomen met zich mee. Denk aan meer piekeren, angstiger zijn en bijvoorbeeld nachtzweten. En vergeet ook vooral niet dat deze levensfase ook een uitdaging kan zijn voor de relatie met je partner.
Tips voor een betere nachtrust
1. Geen telefoon, tablet of laptop in de slaapkamer
Het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt in de loop van de avond wanneer het donker wordt. Beeldschermen houden het brein alert. Een actief brein werkt de aanmaak van melatonine tegen. Hierdoor val je moeilijker in slaap. Nog even social media checken, een spelletje doen of op koopjesjacht op Markplaats; stop hier daarom minimaal een uur voor het slapengaan mee en geef je lichaam de kans te ontspannen en klaar te maken voor de nacht.
2. Zorg voor een vaste slaaproutine
Door iedere dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen, weet je biologische klok wanneer je slaperig gemaakt moet worden. Wat helpt jou verder om ontspannen te slapen? Is dat een douche? Een rustgevend muziekje? Of sluit jij de dag af met een kop thee?
3. Beweeg voldoende
Iedere dag bewegen is voor iedereen goed, maar helemaal belangrijk als je in de overgang zit. Het zorgt voor een leeg hoofd, waardoor je relaxter wordt. Probeer overdag matig tot intensief te bewegen en niet laat in de avond. De adrenaline werkt nog maximaal 3 uur door na het sporten en kan je nachtrust juist verstoren.
4. Kom tot rust met yoga of meditatie
Je geest leeg maken en tot rust komen; yoga en meditatie zorgen ervoor dat je ontspannen naar bed gaat. Een kleine tien minuten yoga of vijf minuten mediteren kunnen al het verschil maken.
5. Laat alcohol en cafeïne staan
Hoe gezellig het ook is om een wijntje bij het eten te drinken of tijdens de borrel met vriendinnen of collega’s; je kunt alcohol beter vermijden. Of op z’n minst verminderen. Alcohol, maar ook cafeïne kunnen opvliegers veroorzaken, niet alleen overdag maar ook ’s nachts.
6. Zorg voor frisse lucht in de slaapkamer
Een koele en goed geventileerde slaapkamer bevordert een goede nachtrust. Zet dus eens wat vaker een raampje op een kier en de verwarming uit.
Vraag hulp
Heb je bovenstaande tips al geprobeerd en werkt het voor jou niet (voldoende)? Maak dan een afspraak zodat we samen kunnen kijken welke andere opties er zijn om je nachtrust te verbeteren.