Wist je dat…
Vrouwen boven de 40 jaar een vertraagde stofwisseling krijgen en daardoor aankomen terwijl ze hetzelfde eten?
De snelheid waarmee je calorieën verbrandt neemt af. Dit betekent als je hetzelfde blijft eten en hetzelfde blijft bewegen als voorheen je elk jaar zwaarder wordt!! Vrouwen boven de 40 moeten dus meer bewegen en minder eten om hun gewicht te behouden. Voedsel levert energie voor ons lichaam om alle processen uit te voeren. Een teveel aan energie wordt opgeslagen als onderhuids vet en rond de organen (visceraal vet). Dit is normaal en ook gezond. Je lichaam legt een voorraad aan voor het geval je weer energie nodig hebt. Uit onderzoek blijkt dat we ongeveer 200 calorieën per dag minder nodig hebben dan voorheen.
Een teveel aan vet rondom je organen, opgeslagen door een gebrek aan lichaamsbeweging, slechter slapen en slechte voeding is wel ongezond. Het risico op borstkanker, hartziekten, diabetes en andere problemen neemt toe door overgewicht.
Wat is de oorzaak?
Oestrogeendaling
Oestrogeen draagt bij aan een goede stofwisseling. In de overgang gaan de oestrogeenspiegels dalen, de basisstofwisseling gaat hierdoor ook omlaag.
Gevolg: vetverbranding bij vrouwen in de overgang wordt trager. Een teveel aan vet wordt als voorraad rondom de organen opgeslagen. Waar de verdeling van vet vroeger gelijkmatig over je hele lichaam (armen, heupen billen) plaatsvond wordt het in de overgang vooral rondom je middel opgeslagen. We veranderen van figuur, van peer naar appel…weg taille 🙁
Slecht slapen
De dalende oestrogeenspiegel veroorzaakt naast gewichtstoename ook nachtzweten en opvliegers. Dit veroorzaakt slecht slapen met vermoeidheid overdag als gevolg.
Wanneer je slecht slaapt verhoogt de hoeveelheid stresshormoon (cortisol) in je bloed wat leidt tot hogere bloedsuikers. Het lichaam moet hierdoor steeds grote hoeveelheden insuline (het hormoon wat de bloedsuiker op peil houdt) aanmaken. Dat leidt tot insuline ongevoeligheid, met risico op diabetes tot gevolg.
Een verstoorde nachtrust zorgt voor vermoeid opstaan. Een vicieuze cirkel want vermoeidheid zorgt ervoor dat fysieke inspanning moeizamer gaat. Je hebt minder energie om te bewegen, wat weer voor meer vetopslag zorgt omdat er onvoldoende verbranding plaatsvindt.
Afname spiermassa
Naast de extra vetopslag neemt de spiermassa juist sneller af in de overgang. Door pijn, stijve gewrichten en vermoeidheid kan je de neiging krijgen minder te bewegen. Dat is jammer want spierweefsel heeft juist een goede calorieverbranding en is gevoeliger voor insuline. Bewegen om je spiermassa op peil te houden geeft je een betere basisstofwisseling. Dus meer spiermassa = meer calorieverbranding = gewichtsafname.
Psychologische gevolgen van de menopauze
Je kunt je ontmoedigd voelen door zorgen over je eigen gezondheid. Je lichaam verandert/veroudert en door de overgang kan je last krijgen van hersenmist, angstgevoelens of onzekerheid.
De zorg voor het gezin en mogelijk oudere familieleden naast het werk kunnen zorgen voor extra druk en stress, hoe houd je al die ballen hoog?!
Wanneer het cortisolniveau stijgt, krijg je extra behoefte aan zout of zoet (comfortfood). Snaaien kan een bewuste of onbewuste manier zijn om met stress om te gaan. Je bent moe, hebt geen zin om te koken en kiest voor snelle en makkelijke maaltijden.
Wat kan je doen?
In plaats van calorieën te tellen en een dieet te volgen, kan het eten van voedzaam voedsel en voldoende slaap en lichaamsbeweging je helpen gezond te blijven en ongewenste gewichtstoename te voorkomen.
Eet minimaal bewerkte voedingsmiddelen waaronder volle granen, fruit, groenten, zaden en noten, peulvruchten, eiwitten en bronnen van gezond vet, zoals olijfolie en avocado’s.
Gewichtsverlies is in deze fase ongelooflijk moeilijk, concentreer je op het verbeteren van je algehele gezondheid en het beperken van de gewichtstoename.
Praat met familie, vrienden, collega’s over je zorgen en verplichtingen en zoek manieren om deze te verminderen.
Een overgangsconsulent kan jou inzicht geven over het verloop van de overgang, geeft informatie over behandelmogelijkheden en leefstijladviezen.
Lukt het niet om af te vallen en wil je hierbij ondersteuning van een coach? Wij werken samen met leefstijlcoaches gespecialiseerd in de overgang. Vraag ons gerust om de contactgegevens.