Huidveranderingen tijdens de overgang

Ouder worden hoort bij het leven. Hoewel dat makkelijk te begrijpen is kan het moeilijk zijn om te ervaren.

Huidveranderingen komen heel vaak voor tijdens de perimenopauze en de menopauze. Dalende oestrogeenspiegels tijdens de overgang spelen een grote rol bij veranderingen aan je huid.

Jeuk en droge huid

De meest voorkomende klacht bij vrouwen rond de menopauze is jeuk en een droge huid. Oestrogeen helpt de huid ceramiden, natuurlijk hyaluronzuur en talg te produceren. Dit zorgt voor een natuurlijke hydratatiemechanisme. Zonder deze stoffen verdampt water heel gemakkelijk waardoor de huid droog en schilferig wordt.

Wat je kunt doen

Gebruik een zachte niet-schuimende reiniger op je lichaam in plaats van zeep. Als je huid nog steeds droog is, gebruik dan een vocht inbrengende lotion als zeepvervanger.Probeer er een gewoonte van te maken om je huid twee keer per dag en direct na het douchen of baden te hydrateren. Vocht inbrengende crèmes helpen de huid meer water vast te houden en voorkomen dat deze uitdroogt. Gebruik overdag een lichtere moisturizer en ’s nachts iets zwaarder.Naast een droge huid zijn er nog andere oorzaken van jeuk. Soms kan jeuk te maken hebben met het vrijkomen van histamine in de huid; irritatie van huidzenuwen kan het gevoel geven dat insecten over de huid kruipen. Andere mogelijke oorzaken van jeuk zijn ijzertekort en schildklierproblemen.

Rimpels en een doffe huid

Recent onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de menopauze botdichtheid (botsterkte) verliezen van de gezichtsbeenderen – evenals elders in het lichaam en dit kan bijdragen aan veel van de gezichtsveranderingen die vrouwen opmerken. Botten worden kleiner, omdat oud botweefsel sneller verloren gaat dan nieuw botweefsel groeit. Dit verlies van botweefsel en kracht in de wervelkolom en ledematen maakt vrouwen vatbaarder voor fracturen. In het gezicht veroorzaakt het verlies aan botmassa uitholling in het midden van het gezicht, vernauwing van de kin en wangen. Zoals gezegd veroorzaakt oestrogeenafname ook een daling van de hoeveelheid collageen in de huid. Collageen is een eiwit dat de huid kracht geeft. Zonder dit verliest de huid haar elasticiteit en ontstaan fijne lijntjes en rimpels, die de tekenen van veroudering versterken. In de eerste 5 jaar na de menopauze kan 30% van het huidcollageen verloren gaan!

Wat je kunt doen

Roken en de zon zijn de belangrijkste oorzaken van afname van het collageengehalte.Nadat deze problemen zijn aangepakt, kunnen serums die anti-verouderingsingrediënten bevatten helpen de huidcollageenniveaus te behouden (waaronder lokale retinoïden en vitamine C).

Ouderdomsvlekken

Wanneer je in je leven veel tijd hebt doorgebracht in de zon kan er zonneschade ontstaan. Tijdens de overgang wordt dit vaak zichtbaar.Je kunt last hebben van een onregelmatige teint, een gebrekkige glans van de huid en ouderdomsvlekken (zonnevlekken). Zonnevlekken zijn platte bruine vlekken die op het gezicht, decolleté en armen verschijnen. Er kunnen draadaders, lijntjes of rimpels ontstaan.

Wat je kunt doen

Vermijd bruin worden en verbranding van de huid door een SPF met een hoge factor (bijv. factor 50) te dragen. Zonnebrandcrème met UVA en UVB filter vertraagt het ouderdomsproces door collageen en elastiene in de huid te behouden. Breng elke ochtend een laagje SPF aan voordat je de deur uit gaat. Draag waar mogelijk ook een hoed met brede rand en lange mouwen. Ontstaan er plotseling donkere zonnevlekken of veranderende moedervlekken, raadpleeg dan je huisarts/dermatoloog voor een beoordeling van je huid.

Roodheid en blozen

Blozen is een bekend symptoom van de menopauze. Blozen kan ook optreden bij rosacea, een aandoening waarbij de bloedvaten in de huid erg reactief worden. Rosacea lijkt vaker voor te komen bij vrouwen, vooral tijdens de menopauze.

Wat je kunt doen

Roodheid en blozen door rosacea kunnen verbeteren door eenvoudige veranderingen in je leefstijl, zoals het minderen van alcohol en cafeïne, het vermijden van gekruid voedsel en het beschermen van je huid tegen de zon. Soms zijn aanvullende maatregelen nodig, zoals crèmes of laserbehandelingen die kleine bloedvaatjes in de huid helpen verkleinen.

Kwetsbare huid, blauwe plekken en langzame wondgenezing

Je huid wordt kwetsbaarder naarmate je ouder wordt en een gebrek aan oestrogeen kan dit proces verergeren. Dit komt omdat oestrogeen nodig is voor de aanmaak van collageen en als de aanmaak van collageen afneemt, zal de huid verzwakken. Blauwe plekken worden ook veroorzaakt door een vermindering van collageen rond de kleine bloedvaten in de huid. Bij een gebrek aan collageen kan zelfs de geringste stoot een blauwe plek veroorzaken. Wonden hebben ook meer tijd nodig om te genezen bij een laag oestrogeengehalte.

Wat je kunt doen

Overweeg om tijdig te starten met hormoontherapie omdat dit kan helpen de collageenniveaus van de huid te behouden.

Haargroei in het gezicht

Door verandering in de verhouding van oestrogeen en testosteron kunnen er dikke haren op de bovenlip, kin, wangen en kaaklijn ontstaan.

Wat je kunt doen

Ontharingsmethoden zoals epileren, harsen, draadsnijden, scheren en ontharing crèmes. Een meer permanente oplossing voor ongewenst haar is elektrolyse of laserontharing. Er is ook een receptcrème verkrijgbaar om de haargroei te vertragen. Ook kan je via je huisarts een recept krijgen voor een gezichtscrème die haargroei vertraagd

Puistjes en acne

Puistjes zijn in elk stadium van het leven erg vervelend. Veel vrouwen met een voorgeschiedenis van acne als tiener hebben rond de overgang opnieuw klachten. Het is nog onduidelijk waardoor dit wordt veroorzaakt. Mogelijk dat door een daling van oestrogeen de verhouding van mannelijke hormonen relatief hoger is, en dit kan acne veroorzaken.

Wat je kunt doen

Controleer of je make-up en zonbeschermingsproducten niet-comedogeen zijn (dit betekent dat ze acne niet gaan verergeren). Gebruik een milde reiniger die salicylzuur bevat, omdat dit helpt de huid te exfoliëren (huidcellen van de bovenste huidlaag verwijderen) en poriën te deblokkeren. Retinol en niacinamide zijn nuttige ingrediënten als je vatbaar bent voor uitbraken. Het kan een paar maanden duren voordat huidproducten werken voor acne.

Dat de huidconditie afneemt tijdens de overgang is een feit. Hoe snel dit achteruit gaat is afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd, genetische- en omgevingsfactoren. Nu je weet wat je kunt verwachten, weet je ook dat je veel kunt doen om deze veranderingen te verminderen. Ook kan een gecertificeerde huidtherapeut of huidspecialist een effectief behandelplan opstellen dat merkbare resultaten oplevert.