De overgang
Praat erover. Doe inspiratie op. Leer en groei.
Haal het beste uit jouw nieuwe levensfase
De overgang?
De overgang betekent een nieuwe fase in je leven. Eentje die je misschien liever overslaat, maar we moeten er als vrouw allemaal doorheen. Bijna een kwart van alle vrouwen doorloopt deze fase (bijna) zonder klachten. Dat betekent dat er een grote groep vrouwen is die behoorlijk veel last hebben van de hormonale veranderingen die best een impact op je leven kunnen hebben. Je raakt sneller uit balans, komt kilo’s aan, slaapt slecht, hebt pijn of minder of geen zin in seks.
Vervroegd in de overgang
Als je onder de 40 jaar bent, is de overgang een onderwerp waar je absoluut nog niet mee bezig bent. Toch krijgt 1 op de 100 vrouwen hiermee te maken. De behandeling voor borstkanker of een operatie aan je eierstokken kunnen zorgen voor wat we een vervroegde overgang noemen. Maar ook Premature Ovariële Insufficiëntie, waarbij door een te kleine eicelvoorraad je menstruatie voor je 40e jaar stopt, zet het hele proces in gang. Van de een op de andere dag ben je in de overgang.
Word je met hormoontherapie behandeld voor borstkanker dan zijn hormonen tegen overgangsklachten geen optie meer. Gelukkig zijn er alternatieven om (heftige) overgangsklachten zoals stemmingswisselingen, opvliegers en nachtelijke transpiratie te verminderen of zelfs voorkomen. De overgangsconsulent onderzoekt samen met jou de mogelijkheden en komt met oplossingen zodat jij je kunt richten op je herstel.
Er zijn ook medicijnen die de ontbrekende hormonen kunnen vervangen en de symptomen kunnen verlichten.
Ben jij klaar om over je overgangsklachten te praten?
De overgang in drie fases
Je bent niet van de een op de andere dag in de overgang. Het is een proces van jaren met verschillende fases. Wat kun je verwachten?
1. Pre-menopauze
Je merkt dat je menstruatie verandert; minder regelmatig en vaak heftiger dan je gewend bent. Dit wordt veroorzaakt door een verminderde werking van je eierstokken en veroorzaakt hormoonschommelingen. Het kan zijn dat je hierdoor opvliegers krijgt, wat humeuriger bent dan anders of ’s nachts zwetend wakker wordt. Het zijn de eerste tekenen dat je in de overgang raakt.
In de pre-menopauze neemt je vruchtbaarheid sterk af, maar je kunt nog steeds zwanger worden. Deze fase duurt gemiddeld 4 jaar.
2. Menopauze
Je laatste menstruatie noemen we de menopauze en kan je pas achteraf vaststellen als je een jaar niet gemenstrueerd hebt.
3. Post-menopauze
De post-menopauze is de periode na het intreden van de menopauze. Dit is de fase waarin de overgangsklachten gaan afnemen. Het kan nog wel een paar jaar duren voordat het zo ver is, want je lichaam moet nog op zoek naar een nieuwe hormonale balans.
Praat erover.
Doe inspiratie op.
Leer en groei.
nieuwe levensfase
Janneke Herink
vrouwenzorg Twente en Achterhoek
janneke@femmvrouwenzorg.nl
BIG: 59059897303
Lid van de VVOC
Barbara Verkerke
vrouwenzorg Brabant
barbara@femmvrouwenzorg.nl
BIG: 39017216830
Lid van de VVOC
Contact
Benieuwd wat FEMM vrouwenzorg voor jou kan betekenen? Je kunt ons bereiken via info@femmvrouwenzorg.nl
Postadres
FEMM vrouwenzorg
Noorderhagen 54
7491 AS Delden