Misverstanden over hormoontherapie tijdens overgang

Vrouwen slikken jarenlang moeiteloos de pil als anticonceptiemiddel. Als vanwege overgangsklachten op latere leeftijd hormoontherapie wordt voorgeschreven, staan veel vrouwen hier afwijzend tegenover. Reden? De hormonen die ze niet in hun lijf willen en het idee dat hormoontherapie nadelige effecten heeft. Er wordt dan even vergeten dat ook de pil vol zit met hormonen! Het contrast kan bijna niet groter zijn. Nederland heeft in vergelijking met de rest van de wereld het hoogste aantal vrouwen dat de pil als anticonceptiemiddel gebruikt. Als we kijken naar het aantal vrouwen dat hormoontherapie krijgt voorgeschreven, dan is het percentage ‘gebruikers’ het laagst van alle Europese landen. Van alle Nederlandse vrouwen in de overgang heeft minder dan 1% hormoontherapie.

Verkeerde weergave van de feiten

Bij veel vrouwen leeft ten onrechte het idee dat hormoontherapie het risico op borstkanker verhoogt. Dit idee leeft al twintig jaar en is het gevolg van een onderzoek dat door de media verkeerd is weergegeven. Laten we vooropstellen dat het altijd goed is om kritisch te zijn en vragen te stellen. Laat je daarom adviseren door experts, zoals je huisarts of een overgangsconsulent. Negatieve verhalen blijven lang rondzingen, maar in de afgelopen twintig jaar is er een heleboel veranderd. Voor hormoontherapie wordt tegenwoordig het meer natuurlijke oestrogeen estradiol gebruikt. Bovendien gebeurt dit in een veel lagere dosis dan ten tijde van het onderzoek waar iedereen het nog steeds over heeft.

Geen verhoogd risico

Het advies is tegenwoordig om vrouwen boven de 50 jaar bij voorkeur niet langer dan 5 jaar hormoontherapie te geven. Deze grens is gesteld omdat vanaf 50 jaar het risico op borstkanker groter is op basis van hun leeftijd. Voor vrouwen jonger dan 50 jaar is er geen limiet. En hoe zit het dan met de kans op een mogelijk verhoogd risico op hart- en vaatziekten? Ook die zorg leeft onder vrouwen. Inmiddels zijn er meerdere studies gepubliceerd die hebben aangetoond dat er bij hormoontherapie voor vrouwen in de overgang (onder de 60 jaar) geen verhoogd risico is op hart- en vaatziekten. Naast hormoontherapie zijn er ook andere mogelijkheden om je soepeler door de overgang te helpen. Soms ben je al heel veel geholpen met aanpassingen in je leefstijl. Als overgangsconsulente kijk ik samen met jou wat het beste bij je past. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Je kunt mij bereiken via info@femmvrouwenzorg.nl of 06 – 42201953.