Opvliegers, wat doe ik er tegen?

Die plotselinge golven van warmte die door je lijf gaan, oftewel opvliegers, zijn het gevolg van de verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Als je in de overgang bent, begint de hoeveelheid oestrogeen te schommelen of af te nemen en dat veroorzaakt de opvliegers. Helemaal voorkomen kun je ze dus niet, maar ik heb wel een paar tips voor je om ze zo veel mogelijk tegen te gaan.

Hoe herken ik een opvlieger?

Een opvlieger herken je aan de volgende lichamelijke reacties:
• Zweten.
• Duizeligheid.
• Het plotseling snikheet hebben.
• Rood hoofd en rode hals.
• Versnelde hartslag.

Tips om opvliegers tegen te gaan

1. Pas je eet- en drinkpatroon aan

Alcohol en cafeïne kunnen opvliegers uitlokken, net als te pittig en kruidig eten. Probeer dit daarom zo veel mogelijk te laten staan. Daarnaast is het belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen, zoals magnesium, vitamine B6. Vlees, graanproducten en peulvruchten bevatten onder meer vitamine B6 en magnesium krijg je binnen door het eten van bananen, noten en groene bladgroenten.

2. Beweeg meer

Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, dansen of hard te lopen. Om spieren en botten te versterken helpt krachttraining of het doen van oefeningen. Als je regelmatig beweegt krijg je niet alleen minder snel last van opvliegers, ze zijn vaak ook korter van duur.

3. Draag kleding van ademende materialen

Katoen, zijde en linnen zijn ademende materialen die niet gaan plakken als je erg gaat zweten door de opvliegers. Kleed je in laagjes, zodat je altijd een kledingstuk uit kunt doen als je het warm krijgt.

4. Slaap onder een katoenen dekbed

Katoen is ademend, vaak sneldrogend en kan je lichaamswarmte afvoeren. Zorg ook dat je nachtkleding van een ademende stof is. Nu we het toch over de slaapkamer hebben; zet eens een raam open in de slaapkamer. Want wist je dat vrouwen minder snel last hebben van opvliegers in een koude dan in een warme ruimte?

5. Zorg voor een flesje water in je tas

Neem een slok water, dep wat in je nek of polsen bij een opvlieger. Dit werkt verkoelend.

6. Stop met roken

Door roken kun je namelijk sneller opvliegers krijgen.

Opvlieger kan 3 tot 30 minuten duren

Vaak duurt een opvlieger maar tussen de 3 tot 5 minuten, maar soms kan het ook gerust een half uur zijn. Hoe lang de opvliegers aanhouden verschilt ook per vrouw. Bij de een is het gedurende een aantal maanden, terwijl anderen jarenlang hiervan last blijven houden. Ongeveer 80% van de vrouwen in de overgang krijgt te maken met opvliegers.

Meditatie tegen opvliegers

Tip: meditatie kan helpen bij het vinden van rust van lichaam en geest. Hier schreef ik eerder een blog over met een aantal tips hoe je hiermee kunt starten. Denk nou niet meteen dat mediteren te zweverig is en niets voor jou. Begin eens met twee minuten per dag. Laat het een gewoonte worden in je dagelijkse routine. Want als het eenmaal zijn weg vindt in je dagelijkse leven, wordt het vanzelf net zo natuurlijk als bijvoorbeeld tandenpoetsen en douchen.