Janneke Herink

Jaarlijks hebben ruim 1,5 miljoen vrouwen te maken met de overgang. Een fase in je leven die niet altijd even makkelijk is. En ook niet altijd even goed wordt begrepen. Er wordt nog steeds lacherig over gedaan, merk ik en vrouwen krijgen ook niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Daarom ben ik de opleiding overgangsconsulente gaan doen. Ik wil jou en alle andere vrouwen die door de overgang niet lekker in hun vel zitten en zich niet begrepen voelen helpen. Je hoeft je namelijk niet rot te voelen. Door aanpassingen in je leefstijl of door medicatie – wat het beste bij je past, zoeken we samen uit – zul je merken dat de overgang je leven niet meer zo bepaald. Laat je overigens niet afschrikken door de term ‘overgangsconsulente’. Ik vind het een raar woord, maar het heet nou eenmaal zo. Eigenlijk zie ik mijzelf meer als coach die naar je luistert en je op weg helpt.

Ik werk al jarenlang als verloskundige en combineer deze ervaring nu met mijn expertise over hormonale veranderingen en de overgang. Hiervoor werk ik samen met de Huisartsenorganisatie Regio Zutphen. Met het project Zorg voor de overgang willen zij meer aandacht vragen voor vrouwen in de overgang. Vrouwen met overgangsklachten sturen ze aan mij door. Daarnaast heb ik in mijn eigen omgeving als verloskundige een netwerk opgebouwd en help ik deze vrouwen na hun zwangerschap ook bij andere hormonale aspecten.
Zelf sta ik midden in het leven met mijn jonge en gezellige gezin. Als ik mezelf moet omschrijven dan denk ik aan de woorden warm, open, betrokken en professioneel. Bovendien ben ik enthousiast, energiek en vind ik humor belangrijk. Eigenschappen waarmee ik jou help om de overgang zo goed mogelijk door te komen.

Femm Vrouwenzorg

Janneke Herink:

“Mijn droom is één centrum voor alle vrouwenzaken in Oost-Nederland”

barbara verkerke

Barbara Verkerke

DE OVERGANG, niet direct de favoriete levensfase van de meeste vrouwen… Het is ook een hele drukke periode voor jou als vrouw. Je werkt, zorgt voor het gezin (met pubers) en bent vaak mantelzorger. Daar komen de overgangsklachten dan nog bovenop. Heel logisch dat je hierbij wel wat goede ondersteuning kunt gebruiken. Als overgangsconsulent wil ik dat jij je gehoord voelt en de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt. Dat je weet welke veranderingen je lichaam ondergaat en dat je daarmee leert omgaan. Mijn overtuiging is dat kennis over je eigen lichaam de start is om (op een positieve manier) de overgang het hoofd te kunnen bieden. Op tijd geïnformeerd zijn betekent goed voorbereid zijn. Samen maken we een plan om ervoor te zorgen dat deze fase geen ‘overleven’ hoeft te zijn!

Dat de overgang heel intens kan zijn weet ik als ervaringsdeskundige. Zelf kreeg ik te maken met een vervroegde overgang. De overgang zelf en de (lange) zoektocht naar de oorzaak van de daarbij komende klachten brengt vrouwen vaak bij meerdere hulpverleners. Dat was ook bij mij het geval. Het heeft me geïnspireerd en enorm gemotiveerd om overgangsconsulente te worden. De zorg voor vrouwen in de overgang kan beter! Het is mijn grote wens dat de overgang net zo’n normaal gespreksonderwerp wordt als de zwangerschap. Het zijn allebei levensfasen waar begeleiding voor nodig is.

Van oorsprong ben ik verpleegkundige. Ik heb 18 jaar in het ziekenhuis gewerkt, waaronder korte tijd op de afdeling gynaecologie. Na mijn opleiding verpleegkunde, heb ik een rechtenstudie gedaan omdat ik graag gezondheidsrecht wilde gaan studeren. De interesse hiervoor was bij mij gewekt door de patiënten-/cliëntenrechten die in die tijd steeds meer in de wet verankerd werden. Na werk ervaring in juridische functies te hebben opgedaan en die pittige menopauze te hebben doorstaan, merkte ik dat ik contact met cliënten in de zorg toch miste. De puzzelstukjes van zorg en recht vielen hiermee in elkaar: als overgangsconsulente kan ik opkomen voor het recht op goede zorg voor de vrouw.

Wat typeert mij verder nog? Ik heb een heel fijn gezin met echtgenoot en twee volwassen kinderen die voor mij het belangrijkst zijn. Ik ben zorgzaam, goed gehumeurd en enthousiast en ga ergens voor 100% voor. Ik wil me graag blijven ontwikkelen en hou van studeren. De lessen die ik heb geleerd en nog zal leren wil ik jou graag meegeven. Waarbij ik er alvast een met je wil delen: zorg goed voor jezelf, je bent het waard. Als je dat doet kun je ook goed voor een ander zorgen.

barbara verkerke

Barbara Verkerke:

“Elke vrouw heeft recht op de zorg die past bij haar levensfase.”

Janneke Herink

vrouwenzorg Twente en Achterhoek
janneke@femmvrouwenzorg.nl
BIG: 59059897303
Lid van de VVOC

Barbara Verkerke

vrouwenzorg Brabant
barbara@femmvrouwenzorg.nl
BIG: 39017216830
Lid van de VVOC

Contact

Benieuwd wat FEMM vrouwenzorg voor jou kan betekenen? Je kunt ons bereiken via info@femmvrouwenzorg.nl

Postadres

FEMM vrouwenzorg
Noorderhagen 54
7491 AS Delden