Reuk & Smaak in de Overgang

Hoe beïnvloed de overgang  je reuk en smaak?

Je ruikt en proeft dankzij je zintuigen. Dit helpt je genieten van eten, herinneringen oproepen en het beschermt je tegen gevaarlijke stoffen. Maar wist je dat je reuk en smaak in de loop van je leven kunnen afnemen? Dit komt doordat de smaakpapillen op je tong en de geurreceptoren in je neus niet meer zo snel vernieuwd worden. Daarnaast heeft bij vrouwen de overgang ook invloed op deze zintuigen, wat voor verrassende veranderingen in je geur en smaakbeleving kan zorgen.

Het verlies of de verandering van reuk en smaak kan invloed hebben op je eetlust, waardoor je misschien minder gaat eten en belangrijke voedingsstoffen mist. Daarnaast is geur een natuurlijke alarmbel: het helpt je bedorven voedsel of schadelijke stoffen te herkennen. Het is dus niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van veiligheid!

Wat gebeurt er met je geur en smaak tijdens de overgang?

De schommelingen en daling van hormonen zoals oestrogeen en progesteron hebben invloed op je reuk- en smaakvermogen. Dit kan leiden tot:

  • Een minder sterk reukvermogen, of juist een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde geuren.
  • Minder intens zoete of zoute smaken.
  • Een vreemde metaalsmaak in je mond.
  • Een plotselinge afkeer van koffie houden of bepaalde kruiden.
  • Je favoriete parfum is ineens niet meer je favoriet.

Hoe komt dit?

  • Oestrogeendaling vertraagt de signaaloverdracht naar je hersenen waardoor je smaak anders wordt of trager wordt waargenomen.
  • Je slijmvliezen (in je neus en mond) kunnen droger worden, waardoor je smaakpapillen minder goed gaan werken.
  • Je hersenen moeten zich aanpassen aan de hormonale veranderingen en dat kost tijd.

Wat kun je doen om je smaak en reuk te behouden:

Gelukkig zijn er manieren om je reuk en smaakvermogen zo goed mogelijk te ondersteunen:

  • Eet voedingsstoffen die je zenuwen helpen de prikkels door te kunnen geven: Omega-3 (vette vis, lijnzaad) en vit B12 ondersteunen je zenuwen en houden je zintuigen scherp
  • Drink genoeg water om droge slijmvliezen te voorkomen.
  • Train je neus door bewust verschillende geuren te ruiken, dit houdt je reukzin actief.
  • Wissel smaken op je bord af tijdens je maaltijden zodat je zintuigen telkens geprikkeld blijven.
  • Kauw goed op je eten, hierbij komen de aroma’s vrij die de smaakbeleving stimuleren
  • Probeer nieuwe kruiden en specerijen om je smaakbeleving te versterken.
  • Vermijd roken en beperk je alcohol intake  Dit helpt je geur- en smaakzintuigen gezond te houden.
  • Beweeg elke dag. Een betere doorbloeding ondersteunt ook je zintuigen.

De positieve kant van een veranderde smaak

Je reuk en smaak kunnen in de overgang dus veranderen. Het is gelukkig vaak tijdelijk en je hersenen passen zich langzaam aan de nieuwe hormoonspiegels aan. Bovendien kan de verandering in geur en smaakbeleving  ook positieve verrassingen met zich meebrengen. Dus geen paniek: met een beetje aandacht en gezonde gewoonten kun je nog steeds genieten van smaken en geuren. En wie weet wordt een kopje kruidenthee wel je nieuwe favoriete start van de dag!