Wat te doen tegen stemmingswisselingen

Van het ene moment op het andere schiet je uit je slof. De tranen stromen over je wangen tijdens een triest bericht op het journaal. Herkenbaar? Je bent niet de enige die tijdens de overgang met stemmingswisselingen te maken krijgt. Dit komt voor bij meer dan de helft van de vrouwen die in de overgang zitten.

Prikkelbaar, angstig, nerveus, minder geduld, meer stress, gebrek aan motivatie, onverklaarbare emoties, depressies; het zijn veelvoorkomende symptomen van stemmingswisselingen. De aanmaak van oestrogeen en progesteron daalt geleidelijk tijdens de overgang en dat veroorzaakt een voortdurende schommeling in hormonen. Dit kan invloed hebben op je humeur, maar zorgt er ook voor dat de aanmaak van een van de ‘gelukshormonen’ (serotonine) daalt. Hierdoor ervaar je tijdens de overgang meer wisselingen in je humeur dan je gewend bent. Soms kan het zelfs voelen alsof je jezelf niet meer kent.

Wat kun je tegen stemmingswisselingen doen?

1. Eet gezond en gevarieerd

Voeding kan invloed hebben op je humeur. Veel (slechte) vetten en snelle koolhydraten zijn eigenlijk een no go als je te maken hebt met stemmingswisselingen. Om een voorbeeld te noemen; snoep, witte rijst, wit brood en pasta zorgen voor een enorme piek in je bloedsuikerspiegel. Daarna daalt je bloedsuikerspiegel ook weer snel. Je humeur doorloopt hetzelfde proces van pieken en dalen. Voor een stabiel humeur is het dus belangrijk om op je voeding te letten. Wat zijn dan voedingsmiddelen die goed voor je zijn? Bananen, groene bladgroenten, noten, vette vis, peulvruchten en avocado’s bijvoorbeeld. Ze zijn rijk aan magnesium en dat is net wat je nodig hebt.

2. Slaap voldoende

Te weinig slaap kan je prikkelbaar en chagrijnig maken. Hoewel het ideale aantal uren slaap per persoon verschilt, is 7 tot 8 uur slaap per nacht aanbevolen. Niet alleen het aantal uren is belangrijk, ook de omstandigheden tijdens en voor het slapen. Goede verduisterende gordijnen zorgen bijvoorbeeld voor een donkere kamer. Probeer voor het slapen gaan geen televisie meer te kijken of met je mobiel bezig te zijn.

3. Voorkom stress

Stress kan stemmingswisselingen triggeren. Probeer stresssituaties daarom zo veel mogelijk te vermijden. Of kijk hoe je stress kunt verminderen door tijd voor jezelf te nemen en iets te zoeken dat ontspannend voor je werkt. Dat kan wandelen, lezen of sporten zijn.

4. Wees lief voor jezelf

Je zult merken dat het steeds moeilijker wordt om alle ballen in de lucht te houden. Daling van het oestrogeen is hier de oorzaak van. Dit beïnvloed je concentratie en geheugen. Wees lief voor jezelf en laat de touwtjes een beetje vieren. Laat het multitasken voor wat het is en doe liever een ding goed dan drie dingen half met een slecht humeur tot gevolg.